Hoe Werkt Gehoor

Hoe werkt gehoor?

Het gehoor is een belangrijk zintuig. Zonder het gehoororgaan kun je moeilijk contact maken met je omgeving. Met het gehoor vang je alle geluiden op. Door dingen te horen kun je bepaalde dingen direct herkennen. Als je een geluid hoort dan weet je direct wat het is en waar het vandaan komt. Hoe je gehoor werkt vertellen we je graag.

Hoe werkt je gehoor?

Je oorschelp vangt de hele dag geluidstrillingen op. Deze geluidstrillingen worden doorgegeven aan het trommelvlies en het middenoor (gehoorbeentjes). Dat zijn de kleinste botjes die je hebt in je lichaam. Deze botjes zijn het aambeeld, de hamer en de stijgbeugel. Dan beginnen de trillingen in het binnenoor ook wel het slakkenhuis genoemd. Het slakkenhuis is een opgerolde buis. Hier zit vloeistof in. In het slakkenhuis zitten ontzettend veel trilhaartjes die de trillingen doorgeven aan de gehoorzenuwen. De hoge tonen worden verwerkt door het begin van het slakkenhuis. De lage tonen worden verder in het slakkenhuis verwerkt. De zenuw geeft dan een signaal aan je hersenen waardoor geluiden herkend worden.

Hoe ziet het oor eruit?

Het gehoor is een bijzonder deel van je lichaam maar ook kwetsbaar. Het enige wat je ziet, is de buitenkant van je oor. Dat wordt de oorschelp genoemd. Het grootste deel van je oor zit in het hoofd. Het oor bestaat uit drie delen. Je hebt het binnenoor, middenoor en het uitwendige oor.

Het uitwendige oor is de oorschelp en de gehoorgang. Je trommelvlies en de beentjes hamer, aambeeld en stijgbeugel zitten in het middenoor. Het slakkenhuis en de gehoorzenuw vind je in het binnenoor. Het binnenoor heeft nog een ander deel dat verantwoordelijk is voor je evenwicht. Dat is het evenwichtsorgaan en het labyrint.

Je gehoororgaan is kwetsbaar

Als je veel luistert naar harde geluiden kun je problemen krijgen met je gehoor. Ze kunnen minder goed werken, maar je kunt ze totaal beschadigen wanneer je lang luistert naar te hoge tonen. Je middenoor kan beschadigen waardoor je slechthorend wordt.

De geluidstrillingen worden dan niet goed verplaatst in het middenoor. Het trommelvlies of de gehoorbeentjes komen niet in beweging. Een oorontsteking kan er al voor zorgen dat je minder gaat horen, maar ook een verstopt oor kan problemen geven met horen. Je kunt ook minder horen door ouderdom. Als je problemen krijgt met het binnenoor dan wordt het geluid door de hersenen niet goed ontvangen.

Je hebt dan problemen met de waarneming. Je slakkenhuis, trilhaartjes of de zenuw kunnen dan beschadigd zijn. Dat gebeurt het meeste door lawaai en ouderdom. Het kan ook een erfelijkheid zijn. In dat geval kan het zijn dat je een gehoorapparaat nodig hebt. Bij een gehoorbeschadiging kun je last krijgen van oorsuizen of tinnitus.