Gehoorbescherming

Hoe belangrijk is gehoorbescherming?

Je kunt de oren beschermen met een gehoorbescherming tegen lawaai. Om geen gehoorschade te krijgen is een gehoorbescherming belangrijk. Het voorkomt lawaaidoofheid of schade aan de oren. Je kunt lawaaidoofheid krijgen wanneer een geluidsniveau in je gehoorgang te hoog is of wordt.

Wanneer treedt gehoorschade op?

Als je naar geluiden luistert tussen de 80 en 120 decibel kun je al schade oplopen. Dat hangt af van hoe vaak en hoe lang je naar het volume luistert. Geluiden van 120 decibel of meer zorgen voor een directe gehoorschade. Als je luistert naar 80 decibel bijvoorbeeld dan kun je dat 8 uur veilig horen. Als je een werk hebt of naar een geluidsvolume luistert met meer decibel dan is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen.

Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te dragen als geluiden hoger zijn dan 85 dB. Bij 80 dB kan het gevaar al op de loer liggen en dan ben je verplicht als werknemer gehoorbescherming te nemen. Boven deze waarde is de werkgever verplicht gehoorbescherming aan te bieden. Je oren beschermen tegen hoge tonen is altijd veilig.

Wat doen oorkappen?

Wanneer je gebruik maakt van oorkappen wordt het oor volledig gesloten met een holle kap. De kap wordt geïsoleerd aan de binnenkant en is voorzien van een geluiddempend schuim. Een zacht kussen zorgt voor een comfortabele afdichting rond de oren. Oorkappen worden vaak samen gedragen met een hoofdband zodat die goed op de plaats blijft zitten.

Wat doen oordoppen?

Ben je van plan om oordoppen te gebruiken kun je het beste universele nemen. Bij het dragen van oordoppen is het de bedoeling dat ze ingebracht worden in de gehoorgang. Voor een goede werking en demping moeten ze voldoende diep worden ingebracht. Je oren worden het beste beschermd tegen geluiden.

Wat zijn otoplastieken?

Als je vaak in een omgeving komt met hetzelfde geluid zoals in een bedrijf waar veel lawaai is wordt er vaak gebruik gemaakt van otoplastieken. Deze gehoorbeschermers worden individueel aangemeten. Je voorkomt met otoplastieken beschadiging aan het gehoor. Het lawaai wordt met otoplastieken gedempt zodat je veilig in een lawaaierige ruimte kan zijn. De otoplastieken zijn veilig en comfortabel.

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?

Gehoorbeschermers krijg je in verschillende soorten en maten. Deze gehoorbeschermers zijn onderverdeeld in drie soorten. De drie soorten zijn:
  • De oorkappen
  • De oordoppen
  • De otoplastieken (worden meestal op maat gemaakt)
Welke belangrijk zijn voor je oren hangt af van de omgeving waarin ze gebruikt worden. Ze moeten de benodigde bescherming bieden en vaak ligt het aan je persoonlijke voorkeur wat je het liefst gebruikt. Een gehoorbescherming brengt het geluid terug op een veilig niveau. Een goede gehoorbescherming moet goed passen en je comfort bieden aan het gehoor.