Hoorapparaten

Hoorapparaten, wanneer ben je eraan toe?

Wanneer de oren beschadigd raken kan het zijn dat je toe bent aan een hoorapparaat. Een hoorapparaat wordt genomen wanneer je niet in staat bent om alles meer te horen. Je hebt gehoorverlies gekregen. Gehoorschade kun je door verschillende dingen hebben. Slechthorendheid heeft vaak, maar niet altijd een oorzaak. Als het gehoor te veel is afgenomen dan is het noodzakelijk om een hoorapparaat te dragen.

Ons werk wordt sterk gevormd door onze kernwaarden

Hoe krijg je gehoorverlies?

Minder horen of slechthorendheid kan verschillende oorzaken hebben. Slechthorendheid kan aangeboren zijn. Je kunt je gehoor verliezen door een oorontsteking of gehoorschade doordat je altijd te harde muziek hebt gedraaid. Je kunt ook slecht gaan horen door ouderdom of door een erfelijkheidsfactor.

Je gehoor verliezen kan plotseling gebeuren. In veel gevallen kan het geleidelijk gaan. Je gehoor kan geblokkeerd zijn door bijvoorbeeld oorsmeer waardoor je minder gaat horen. Er bestaan zoveel oorzaken waardoor gehoorverlies kunt krijgen. In sommige gevallen heb je dan een hoorapparaat nodig.

Wanneer heb je een hoorapparaat nodig?

Minder horen kan bij ieder mens verschillend zijn. Als je een gehoorverlies hebt van 35 decibel of meer dan kan een hoorapparaat nuttig zijn. Of een hoorapparaat werkt hangt af van de reden waarom je slecht hoort. Een hoorapparaat kan nodig zijn wanneer je bijna niets meer hoort. Als je gewone geluiden niet meer hoort zoals een deurbel of een telefoon, maar ook gewone gesprekken dan kan dat vervelend zijn. Een hoorapparaat zou dan een oplossing kunnen zijn.

Een hoorapparaat verhelpt gehoorverlies

Horen doe je met beiden oren. Als je gehoorverlies hebt, is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Alleen op die manier kun je het gehoorverlies verhelpen. Het horen is belangrijk om geluiden waar te nemen. Het kan ook levens redden.

Door te horen weet je uit welke richting een auto, fiets of bus komt. Het is zinvol om twee hoorapparaten te nemen als je echt slecht hoort, maar ook wanneer je minder hoort. Ook al ben je slechthorend aan een oor dan kun je nog beter in beide oren een hoorapparaat. Je auditief reactiegebied in de hersenen blijft dan geprikkeld en getraind. Het kiezen van een hoorapparaat kan betekenen dat het oor zonder apparaat het horen verleert.

Je kunt het zien als een getrainde spier. Je kunt ook voor oor dat niet beschadigd is later een hoorapparaat nemen, maar dan zal het meer moeite kosten om te leren horen.

Welk hoorapparaat heb je nodig?

Welk hoorapparaat je nodig hebt, word bepaald aan de mate van het gehoorverlies. Er wordt naar verschillende dingen gekeken, maar in de meeste gevallen heet het hoe minder je hoort, hoe groter het hoorapparaat zal zijn. De eerste prioriteit is dat je weer goed hoort.